Site titel

Camperplaats Kale Duinen ligt halverwege de dorpen Appelscha en Elsloo. Op die plek bevindt u zich ook tussen twee natuurgebieden in: de Schaopedobbe en het Nationaal Park Drents-Friese Wold. 

 

Schaopedobbe

 

De Schaopedobbe is een bijzonder heidegebied. Vroeger werden hier de schapen gewassen in de ‘dobbe’, waarna ze hun jaarlijkse scheerbeurt kregen. Dit gebruik is verdwenen, maar de Schaopedobbe blijft landschappelijk gezien een juweel, dat wordt beheerd door It Fryske Gea. Opvallend zijn hier de hoogteverschillen, die doen denken aan forten: hoog gelegen vlakke plateaus met steile rand, met in het midden uitgestoven laagten. De dobbe ligt merkwaardig hoog in zo’n fort.

 

Van voorjaar tot najaar zijn hier prachtige kleureffecten te zien door de verschillende soorten heide, brem en mos. Maar niet alleen de flora is hier te bewonderen. De Schaopedobbe staat bekend om zijn rijkdom aan reptielen en amfibieën, tientallen soorten vlinders en veel verschillende vogelsoorten.

 

Drents-Friese Wold

Nationaal Park Drents-Friese Wold is een gevarieerd aaneengesloten gebied van bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden van maar liefst 6.000 hectare groot. U kunt hier dagenlang fietsen of wandelen, zonder dezelfde route te moeten nemen.

Samen met Staatsbosbeheer worden vanuit het Buitencentrum diverse activiteiten en excursies met de boswachter georganiseerd.

 

De Kale Duinen

De officiële benaming van deze grote zandverstuiving in het Drents-Friese Wold is Aekingerzand, verwijzend naar het voormalige buurtschap Aekinga. De begrenzende heidegronden worden begraasd door de loslopende heideschapen. Dit alles kunt u overzien vanaf de markante uitkijktoren, met uitzicht tot aan de Vledder Aa.

 

Aekingameer

Op ca. 1 km van onze camperplaats ligt de waterplas Aekingameer, met strand. Hier kunt u zwemmen, vissen of even een rondje om de plas lopen. De plas staat in de omgeving bekend als het Canadameer.

 

Spartelvijver

Vlak bij het Aekingameer ligt de spartelvijver, speciaal voor honden en paarden. Honden mogen hier los lopen.