Schaopedobbe – It Fryske Gea

Schaopedobbe – It Fryske Gea

De Schaopedobbe, een bijzonder heidegebied van 91 hectare groot. Het gebied heeft vennen, een zandverstuiving en groepjes bomen. Landschappelijk gezien is dit een schat, vanwege zijn enorme rijkdom aan planten en dieren. Daarnaast is het een heel rustig gebied, hier kunt u in stilte wandelen en de rust opzoeken tussen de heide.

Dit terrein heeft haar naam te danken aan de functie die dit gebied vroeger had. Heide en schapen zijn onlosmakelijk verbonden. De heide werd namelijk begraasd door schapen. Voor de jaarlijkse scheerbeurt moesten de dieren gewassen worden, zodat ze een schone vacht hadden. Hiervoor kregen de schapen een bad in de Schaopewaskerdobbe, een soort ven in dit natuurgebied. Vandaar de gebiedsnaam Schaopedobbe.
In dit gebied leven veel zeldzame kruiden, zoals valkruid, grote wolfsklauw, heidekartelblad en moeraswolfsklauw. Daarnaast staat dit gebied bekend om zijn rijkdom aan reptielen en amfibieën. De levendbarende hagedis en adder leven net als de heikikker, gewone kikker en kleine watersalamander op de Schaopedobbe. Tientallen soorten vlinders zien dit gebied als thuis, zoals het groentje, kommavlinder en heideblauwtje. Maar de meest voorkomende dieren zijn de vogels op de heide en in het bos. De boompieper, geelgors en boomleeuwerik en sinds kort de nachtzwaluw kom je hier bijvoorbeeld tegen.

Spartelvijver
Spartelvijver voor honden en paarden

Een Friese heidewandeling in Elsloo. Het natuurgebied de Schaopedobbe bestaat uit meer dan alleen de dobbe! Er zijn ook heideveldjes, voormalige hooilandjes, boomgroepen, singels en zandverstuivingen. Een opvallend kenmerk van dit gebied zijn de verschillen in hoogtes. Hierin zijn als het ware forten gecreëerd, hoog gelegen vlakke plateaus met een steile rand, midden tussen de uitgestoven laagten. De dobbe ligt heel erg hoog in zo’n fort. Kom genieten van de pollen van de kraaiheide. Deze heidesoort komt aan zijn naam doordat kraaien de bessen opeten. Deze plant is het hele jaar door groen en in de zomer geeft deze mooie kleureffecten met het grijze van de gewone dopheide en het lichtgele van de afgestorven stengels van het pijpestrootje. Daarnaast zijn er struiksoorten te vinden, zoals stekelbrem en kruipbrem.

Voor meer informatie Schaopedobbe